ápr
8

A Haáz Rezső Múzeum

"A székelyek története és régészete a középkorban"

címmel konferenciát szervez.

2011. szeptember 28-30

Énlaka, Erdély

 

 

A székelyek története és régészete a középkorban című régészeti konferenciát szeptember 28-30 között Énlakán szervezik meg – tudatja a Haáz Rezső Múzeum alábbi közleménye.

A székelyek eredete és korai településtörténete a homályba vész. Az eddigi kutatások számos gyümölcsöt hoztak, ám ezek csak részlegesen, és nem mindig vitathatatlan módon válaszolták meg ezeket a kérdéseket. Az újabb kutatások egyre inkább kiterjednek a régészeti forrásanyagra is, így ismereteink jelentősen bővülnek. Úgy gondoljuk, itt az ideje ismét összegezni a kutatási eredményeket, szembesíteni az egymással nem mindenben megegyező véleményeket, és tartalmas vitában újabb felismerésekre jutni.

Ennek a témának kíván fórumot teremteni a III. Énlaka-konferencia, amelyen nem csak a történeti, hanem a régészeti, településtörténeti kutatások eredményei is helyt kapnak. Reméljük, hogy a konferencia eredményei nagymértékben hozzájárulnak a székelység középkori történetének megismeréséhez.

A konferencián való részvétel térítésmentes, minden érdeklődő számára nyitott, jelentkezni a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumnál lehet: Sófalvi András, sofalvi@hotmail.com Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

A konferencia szervezői: id. és ifj. Szávai Márton, Pro Énlaka Alapítvány, Sófalvi András, a Haáz Rezső Múzeum régésze, Fülöp Lajos, a Székelykeresztúri Molnár István Múzeum és Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Régészet Tanszékének munkatársa.

 

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr522807148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása