aug
28

Sörkalauz: Alma-Ata

Címkék: sör 10:00

 

Vodka és kumisz helyett: Alma-Ata

A most bemutatásra kerül sör maga a folyékony Kazahsztán. Ízében kivállóan tükrözi szülőhelyének főbb tulajdonságait. Nem a legjobb, mégis van benne valami szeretnivaló. Az egykori főváros régi nevét viselő ital a Derbes sörfőzde Almaty gyárában kerül palackozásra, első látásra festő környezetben, a hegyektől ölelt város  szélén. A képet egyedül a gyárat elllátó, vasbeton mederben csordogáló, erősen szennyezett patak látványa rontja el.

 

Alapvetően egy Pilsner típusú, erősen szénsavas, könnyű, nyári sörről van szó. Színe egészen halvány sárga. Első kóstolásra a már említett erőteljes szénsavasságon kívül mást nem is lehet rajta érezni. Másodjára, már érződik a sör saját ize is, amit szerkesztőségünk több tagja is egyértelműen "kőbányaival kevert ászok szódához" hasonlított. Ez a megállapítás teljesen helytálló, mivel az Alma-Ata a kint kapható egyik legolcsóbb sör, üvege 120 Ft.-nak megfelelő Tengéért kapható a névadó város legtöbb üzletében. Jól behűtve kiválló szomjoltó a 40 fokos kazah nyárban, viszont óvakodjunk a langyosan, netán melegen történő fogyasztásától! Ilyenkor ugyanis ihatatlannul vegyszer izűvé válik.  Azonban nem az az egyetlen különös dolog, sikerült a frissen bontott üvegben apró, a sörben vidáman lebegő "részecskéket" találni, majd elfogyasztani. Ez alapvetően nem rontott a sör élvezetén, mivel az idő meleg volt, az efféle "különlegességek" pedig hozzátartoznak a helyi életérzéshez. Mindent összevetve jól behűtve remek nyári ital, talán ezért is ez Kazahsztán legnépszerűbb söre. (a gyártó adatai szerint)

Ha valaki Almatyban jár mindenképp ajánlom ezt a sört, legalább egy kóstoló erejéig, mivel  lágy, vizes ízével jó szomjoltó, továbbá nagyban kíméli az utazó pénztárcáját is. A Kazahsztánban kapható sörök közt  az  Alma-Ata volt a leggyengébb minőségű, egyben a legolcsóbb  is. Az országban kapható söröket általában kimagaslóan jó minőségűek és finomak, nagyrészük ugyan orosz import, de a helyi készítésű termékek is megállnák a helyüket bárhol a világon. Egy biztos, Alma-Atát inni életérzés, ami semmi mással nem hasonlítható össze, egyszer ki kell próbálni.


Név: Alma-Ata                   Fajta: Pilsner

Ország: Kazahsztán            Alkoholtartalom: 4.5%

Íz: 4/10   Ár-érték arány: 9/10   Összesen: 6/10

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr91340284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása