júl
29

:::Skoda Dodi:::
A mindenki által kedvelt Magyar Államvasutak forradalmi lépésre szánta el magát, és pár héttel ezelőtt bevezette az internetes jegyvásárlást, amit a hétvégén sikerült is letesztelnem egy Borsodba, az alkeszek és riban a napfény és a mesztic nők hazájába tett látogatás alkalmával.

Aki már utazott valaha vonattal, az tudja, mennyire stresszes dolog mondjuk pénteken délután négykor a Keletiben jegyet vásárolni. Egyrészt kurva nagy a sor, másrészt a sor kivárásának 20-25 perce alatt legalább tíz csöves, vénasszony, képeslapárus, vagy az erdőbényei anonim alkoholisták által készített kisplasztikákat értékesítő indoeurópai manager környékezi meg a jegyvásárlót. Nem csoda, ha az utas egy idő után a telefonos jegyrendeléssel próbálkozik, de csalódottan kell tudomásul vennie, hogy a telefonszám gyakorlatilag nem létezik, kábé száz próbálkozás után lehet kapcsolatot létesíteni a kedves vasutasokkal, akik rögtön közlik, hogy a telefonon rendelt menetjegyet 24(!) órával a vonat indulása előtt szíveskedjünk átvenni. Innentől a fentebb leíratak érvényesek, csak egy nappal korábban. Ehhez képest hatalmas áttörést jelent az intenetes jegyvásárlás, persze csak ha működik. És működik.

Erősen szkeptikusan álltam a dologhoz, a szokásos elvira.hu-n nézegettem a menetrendet, majd a szerelvény kiválasztása után rákattintottam az On-line jegyvásárlás gombra, ami a jó magyar szokással ellentétben egy baszott nagy gomb az oldal közepén, nem pedig valami eldugott menüpont. A vásárláshoz regisztrálni kell, azonban elég egy működő emailcímet és egy jelszót megadni, nem kell név, lakcím, mellbőség, faszméret stb. mint egyébként. Kb. 5 másodperc múlva megjött az aktivációs email, klikk, és máris a jegyvásárló oldalon vagyunk, ahol a járat kiválasztása után a visszautat is rögtön el lehet intézni, de akkor se anyáz a gép, ha mondjuk odafelé menettérti jegyet veszek helyjeggyel, de vissza mondjuk nem veszek helyjegyet. Meg is lepődtem, de nem volt rendszerösszeomlás. És a legfaszább rész a fizetés. Ugyanis még dombornyomású bankkártya sem kell hozzá, sima Maestro vagy Visa Elektron bankkártyával fizethetünk, kb. fél perc alatt, ugyanúgy, mintha dombornyomott lenne. Érkezik az email egy 10 jegyű kóddal és kész.

Másnap kisétáltam a Keletibe, együttérző pillantást vetettem a kutrás színesfémtolvajok által ostromolt sorbanállókra, majd a két jegykiadó automata egyikénél a 10 jegyű kód beírása után kb. 1,5 másodperccel megkaptam a jegyeimet. Persze az automatáknál nem állt senki sorban, mert a derék magyar utazóközönség nem tudja, hogy néhány évtizede kurva sok számítógépet összekötöttek, és létrehoztak egy világméretű pornófilm-letöltő hálózatot, amivel mellesleg vonatjegyet is lehet rendelni. Ha esetleg eljut a nagy hír a hős proletárokhoz, a probléma még 10-15 automata beállításával könnyen orvosolható, a sztrájkoló vasutasokat meg rúgják ki a picsába, és gépesítsék a teljes vasúti közlekedést.
Jöjjön a Skynet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr33590996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aniko 2008.07.30. 12:35:17

Ez örömteli.Én a hétvégén Kötcsére (Balaton déli part, de mivel már úgyis rivadafénybe került úgyis mindenki tudja, hogy hol van)próbáltam lejutni. Az Elvira szerint óránként ment vonat, valójában azok a vonatok nem léteznek. Egy kedves vasutasbácsi tájékoztatott bennünket - félre - a Déli pu-n, hogy a 15.40-es balatonfüredi vonattal Székesfehérvárra, aztán ott átszállunk Kanizsa felé és már ott is vagyunk Balatonszárszón. Már eleve vicces, hogy nyáron 2 átszállással lehet csak lejutni a Balatonra de ezek után kiderült, hogy a kanizsai vonat hétvégén nem jár, így aztán 1,5 órát ültünk a kies Székesfehérváron, hogy felszállhassunk egy vonatra amivel aztán fél 9-re le is értünk.Furcsa módon minden megállóban be kellett várnunk a visszafele közlekedő vonatot, de hogy azok mikor mentek oda az rejtély. Mindez gépkocsival max.1,5 óra. Én szeretnék környezettudatatos lenni, de így...

Skoda Dodi 2008.07.30. 19:49:04

Azt tudom javasolni, hogy Kötcse helyett mondjuk Pilisborosjenőn építkezzetek, oda gyalog is át tudsz menni :)

szsz 2008.07.30. 20:02:38

na de akkor szólni kéne a további illusztris kötcsei lakosoknak, hogy ők is költözzenek, különben elvesztik különleges bájukat a "kötcsei éjszakák"!

I.J. 2008.07.31. 21:01:35

Ma próbáltam ki először ezt az elmés megoldást és nekem bejött. Először mondjuk a 'jegyrendeléssel' sikerült összeismerkednem, aztán rájöttem hogy nem ez az amit keresek. Így végül is rendeltem is meg vettem is 1 jegyet -de hát ki nem szarja le. Magyaroknak meg hülyéknek jó ez így (én mindkét célcsoportot hűen képviselem)!

aniko 2008.08.02. 15:46:36

Akar a halál Pilisborosjenőn építkezni.
süti beállítások módosítása