máj
26
:::Skoda Dodi:::
Mondta Dr. Henry Jones Jr., miközben egy Harley Davidsonnal végigrombolt az olvasótermen egy nyálas James Dean imitátor társaságában. Meg azt is mondta, hogy Gordon Childe-ot kell olvasni, mert ő terepen dolgozott. És ennyiben merül ki az Indiana Jones és a kritálykoponya királyságának régészeti tartalma. De nem baj.

Ugyanis egy Indiana Jones-filmnek nem kell sem történelmileg hitelesnek, sem realisztikusnak lenni. Azt még Spielberg sem tudná eladni, hogy Gyapán kibontjuk az ötszázadik neolit gödröt, miközben a munkások folyamatosan kecskebaszónak titulálják egymást. El lehet viszont adni az autós üldözést, ufókat, szovjet titkosügynököket, dzsungelt, rakkendrolt és persze a klasszikus Indiana Jones fílinget, még akkor is, ha mindez annyira unalmas és harmatgyenge forgatókönyv köré van felépítve, hogy Indy nélkül még hétfő esti ertéelklubbos filmnek is kevés lenne. És miért jó mégis? Mert senkit sem a forgatókönyv érdekel, hanem a kalap, az ostor, és a „tűdüdüttűűűű tűdüdűűű”.





    Nem tervezem hosszan ismertetni az Indiana Jones 4.-et, mert ez az a film, amit úgyis mindenki meg fog nézni, akárki akármit is mond vagy ír róla. Bármennyire is illene most jól lefikázni, hogy mennyire szar, a korábbiak jobbak voltak, stb., nem teszem, mert ha átsiklunk bizonyos elemeken, akkor tényleg egész jó a film. A bizonyos elemek közül a legnehezebb valószínűleg az Indy fiát játszó Shia LeBoeuf-ön lesz a átsiklani, ugyanis nagyon nehéz elképzelni, hogy lehet a betonkemény Jonesnak és a szintén kemény csaj Marionnak ilyen nyálas gyereke. Biztos az amerikai rakkendrolkultúra tehet róla, ami egyébként a film – legalábbis a film első felének – egyik nagy erőssége. 1957-ben járunk, kurva jó ámerikai kocsik, jó zene, és a klasszikus hidegháborús hangulat. Ettől, és a szovjet ellenségtől a film kicsit James Bondosan indul, de ez még mindig jobb, mint amikor átmegy Csillagkapuba. Nem részletezem miért, majd meglátja mindenki…
    A film legnagyobb negatívuma a kicsit vontatott történetvezetés, ugyanis a jelenetek nagy részét eléggé túlhúzták. Jobb lett volna kicsit több eseményt és helyszínt belesűríteni ebbe a kb. 2 órába, nem pedig 15 perces üldözéses jelenteket gyártani. Ettől függetlenül látványilag tényleg tök jó a film, és ez mindenképpen elmondható a szovjet főgonosznőről is, aki a szürke katonai zubbonyban is úgy néz ki, hogy engem bármilyen eszközzel kivallathatna. Nem mondható el ez Marionról, aki felett rendesen eljárt az idő, a közeli képeken kb. Indy anyja lehetne, nem pedig a nője. Indiana Jones viszont továbbra is kemény, néhány, a korára vonatkozó poéntól eltekintve abszolút hozza a korábbi formáját, sőt ő a filmtörténelem második embere Jack Bauer után, akire lebasszák az atomot és nem történik semmi baja, hála a kiváló 50-es évekbeli ólomhűtőnek. A korábbi Indiana Jones filmekkel összevetve a Kristálykoponya királysága leginkább a Végzet templomához hasonlít, egyrészt mert nincsenek benne nácik, másrészt mert nem annyira történelmi jellegű ereklyékről szól, mint a Frigyláda vagy a Grál. Lehet, hogy Attila koporsója jobb választás lett volna, persze ha az amerikaiak tudnák, ki az az Attila.
    Egy szó, mint száz, fogadjátok meg Jones professzor tanácsát: ki a könyvtárból és irány a mozi!

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr98487947

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sírásók naplója 2008.08.06. 18:48:16

Róma - filmajánlóBlogunk indításakor meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer filmajánlót is fogok ide írni és az írás kísértésének meglehetősen könnyen álltam ellen kedvenc régészprofesszorunk új kalandjainak moziba kerülésekor is. Ugyanakkor a Róma soro…

Trackback: Sírásók naplója 2008.08.06. 18:47:44

Róma - filmajánlóBlogunk indításakor meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer filmajánlót is fogok ide írni és az írás kísértésének meglehetősen könnyen álltam ellen kedvenc régészprofesszorunk új kalandjainak moziba kerülésekor is. Ugyanakkor a Róma soro…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

von Tripper 2008.05.27. 23:28:08

Király ez az Indián Jónás legófigura. Teccett az afrika korps teherautó is, a szemérmesen semleges küllemű "nazi trooper"-ekkel. Nyilván a következő a Lego Gulag (tm) lesz.
Mindig eszembe jut a jó öreg Indy, amikor lenyúlok a vízóra elzárócsapjához a bogarak közé.

I.J. 2008.05.28. 10:49:28

A név kötelez(ne), de én nem hiszem hogy rá tudom venni magam. Ford papa még Han Soloként kihúzta nálam a gyufát, aztán az végképp nem tetszett, ahogy szegény IRA-s Brad Pittel elbánt. Persze lehet, hogy csak a szerepek teszik... :)
süti beállítások módosítása