már
17
:::Skoda Dodi:::
Mindenki közelezően tekintse meg az i.e. 10000 című műalkotást, ugyanis ekkora orbitális baromságot a Mars mentőakció óta nem láthattunk. Ráadásul a film igen szerény ősrégészeti műveltségem mellett is botrányosan gagyi. Kritika.

Mielőtt elkövettem azt a hibát, hogy jegyet vásároltam az i.e. 10000-re, megfogadtam, hogy mindenféle „szakmai” előítélet nélkül tekintem meg kőkorszaki őseink kalandjait, ezért tényleg mindenre felkészültem. Aztán rájöttem, hogy mégsem. Azt még fel tudtam dolgozni, hogy több MÉH-telepre elegendő vasat láthatunk a filmben, de a tollas dinoszauruszok, a mammutokkal épített félkész gizai piramisok, az erőspaprikát és kukoricát kínálgató afrikai bennszülöttek, valamint a Mercator - vetületben rajzolt világtérkép láttán rögtön ledobta az agyam az ékszíjat.
I.e. 10000? Mi a fasz van???




    Hogy miről is szól a film? Van ez a yagahl nevű mammutvadász törzs, akik rasztahajuk és sötét bőrük ellenére valami rejtélyes afrikai jégmező közepén laknak, viszont dzsamaikai angolt beszélnek (’Ví háv tu fájt tugedár, mán!’). Az ősemberek kinézete egyébként sokat változott az Egymillió évvel időszámításunk előtt óta, ahol ugyebár minden ősasszony szoláriumozott, epilált topmodell volt. Az i.e. 10000-ben a yagahlok viszonylag ősembernek néznek ki rasztásan meg dzsuvás körmökkel, bár valami rejtélyes okból a harci festékükben olyanok, mintha bepanírozták volna magukat tojássárgájába meg zsemlemorzsába…Szóval röviden. Egyszer csak megérkeznek a gonosz arabok (itt jelzem meg, hogy a film véleményem szerint botrányosan rasszista) akik lovagolnak tökéletesen felszerszámozott lovaikon. Igen, kengyelük is van. Meg vasbilincsük, szép zárral. I.e. 10000-ben. Anyátok.
    Szóval elviszik a főhősnőt, a főhős meg elindul kiszabadítani. Gyorsan elérnek a jégmezőről a dzsungelbe, persze minden átmenet nélkül, lenyomják az itt élő dínókat, aztán irány a sivatag, ahol találkoznak a négerekkel, akik valószínűleg magyarok, mert erőspaprikával kínálgatják a jamaikaiakat. Egyébként a film legnagyobb jelenetében főhősünk kiszabadít egy veremből egy kurva nagy kardfogú tigrist, aki hálából kétszer egymás után nem eszi meg. Persze mióta kiderült a Jégkorszakból, hogy a kardfogú tigrisek igazából tök jó fejek, nem is lehet ez másképp. Csak azt hogy magyarázza meg apu a gyerekeknek, hogy a mammutokat meg lándzsákkal szurkálják. A Jégkorszakban ők is kedvesek voltak.

   
                Topmodell ősasszony                          Bepanírozott ősasszony

    Na ezután nagy sereget gyűjtenek különböző vicces feka törzsekből – közülük is a legjobbak, akik egy pánsípra két ablakocskát vágnak, és ezt kötözik az arcukra – és irány Egyiptom (a gonoszok kétárbócos hajókkal mennek…), ahol már javában épülnek a piramisok, a köveket pedig mammutok húzzák fel a tetejére. Hát erre nem bírtak rájönni az egyiptológusok? Majd pedig legyőzik a filmben szereplő egyetlen fehér embert, aki nagyon gonosz (újabb rasszizmus). Mellesleg egy az egyben átvették a Csillagkapu főgonoszát, épp csak az űrhajók hiányoznak, cserébe viszont van olyan térképe, ahol diszkréten látszanak a dél-amerikai partok. Végülis valahonnan be kellett szerezni azt a sok kukoricát, amit rásóznak a jamaikaiakra: ezt termesszétek má’, ne a mammutokkal bénázzatok! És persze feltámad a hátbanyilazott hősnő, miközben nyomják a nyálas zenét…A film végén az agyhalál szélén állva egyetlen pozitív gondolattal tudtam vigasztalni magam: de jó, hogy nem lettem őskoros. Öt évig ilyeneket kellett volna tanulnom?

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr41384629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anikó 2008.03.17. 23:41:48

Gratulálok a választáshoz!

dani 2008.03.18. 09:54:34

Kedves baratom most komolyan, mit vartal?:) El kell azt is mondanom, hogy a lamùr moziban NEM termeszetfilmeket adnak! Nehogy naivitasod ismet csapdaba csaljon;).

I.J. 2008.03.18. 10:37:24

Raquel Welch jó lehetett abban a régi moziban...

SD 2008.03.18. 11:04:56

Igazából csak azért néztem meg, hogy legyen miről írni...

Sztívén Spíllber 2008.03.18. 16:36:41

En magam is egy ilyen költői filmen dolgozom jelen pillanatban. A történelem a húnok utolsó királyát, a nagy Conan Suarzeneggert kiséri a csatákba és szinte svájci órásmester pontossággal idézi fel a korabeli világot, azt a csodálatos korszakot amikor vágtató célról mozgó lóra lövöldöztek reggeltől estig üvegszálas csigás íjjaikkal a húnok miközben a poliészter nyergük alatt puhánkodtak a csízbőrgerek tucatjai.

szsz 2008.03.18. 17:43:11

ÖÖöö, mennyivel izgalmasabb lett volna, ha ilyet tanulunk öt évig... Asszem most hogy így leszerepelt ez a film, mégis az Élijen vs Predátor akárhányadik részét megyek el megnézni (még mindig rettenetesen érdekel, mit csinál a plakáton látható piros topos csajszi egy szál pisztollyal a gonosz bogarak és a raszta idegenek ellen)
Hálivúd rulez.

jogi érdekképviselet 2008.03.18. 23:38:23

Azért a kritikával jócskán elhajítottad a sulykot ám... NEm tudom mi bajod a négerekkel, de a kritika rasszista kitörései egyenesen a Hágai bíróság elé vinnének. Az afroamerikai kultúra igenis virágzott (már 10.000 évvel ezelőtt is, ahogyan az a Legenda -Bob Marley - harmonikus egybecsengésű és gyönyörködtető dallamaiból is megtapasztalható. Nem kell ahhoz 10 ezer éveket utazgatni.) és virágzik ma is -azzal a különbséggel hogy immár nem jégmezőkön és őserdőkben folyó gyilkos mammutvadászatokon, hanem a nagyvárosi gettokban. Ez a gyönyörű film csupán ezt szeretné bemutatni, némi történelmi kerettel fűszerezve.
MEGJEGYZEM: a film megütötte a korábban MEl Gibson nevéhez fűződő hitelességi szintet.

Fullár 2008.03.25. 19:53:46

De legalább nem keverték bele a vizimajom-elméletet. :)

Volt Deril Hanával is valami kőkoros film, abba parittyáztak, és volt külön jelük a szexre.
süti beállítások módosítása