nov
7
:::Skoda Dodi:::
November 23-án sok minden történt már. 1227-ben meggyilkolták I. (Fehér) Leszek lengyel herceget, 1889-ben San Franciscóban üzembe helyezték az első jukeboxot, 1946-ban megalakult a Dél-Koreai Munkáspárt. Mire fogunk emlékezni 2007. november 23. kapcsán? Természetesen a Gogol Bordello koncertjére az A38-on!

Tény, hogy a romák zenélnek a legjobban a világon. Az is tény, hogy egyre több műfajban ott vannak. Elvileg cigányzenét játszik a száztagú cigányzenekar, valami olyasmit lehet(ett) hallani a Mátyás Pincében is. Autentikusabb cigányzenéért már Borsodba vagy Szabolcsba kell utazni, még messzebb utazva pedig még autentikusabb andalúz flamencót is hallhatunk. Ezen felül minden tisztességes jazz-zenekar is tele van romákkal. Az elektronikus romákat nemrég láthattuk a nagy sikerű !DelaDap koncerten. De hogy cigányok punkzenét játszodjanak? Há' ki hállott má' ilyent? A gypsy punk műfaj megteremtése a Gogol Bordello zenekar nevéhez fűződik, akik amellett, hogy kibaszott jól zenélnek, fergeteges koncerteket is adnak a színpadi jelenlét minden eszközét kihasználva, a piros tűzoltóvödörtől a brechti Verfremdungseffekt dramaturgiájáig, és nem mellesleg Madonna kedvenc zenekarának tarthatják magukat. Egy zenekar, aminek "Think locally, fuck globally!" a mottója.

A csernobili katasztrófából valószínűleg Jevgenyij Alexandrovics Nyikolajev profitált a legtöbbet, aki derék csernobili lakosként Ámerikába menekült a gonosz radiokatív sugarak elől. Az ifjú, mindössze 21 éves Jenőke 7 évvel később New Yorkban találta magát, ahol nevét Eugene Hütz-re angolosítva(?) meg is alapította zenekarát, amely Hütz and the Béla Bartóks névre hallgatott. Sajnos azonban, ahogy Eugene fogalmazott "az USA-ban senki se tudja, ki a fasz az a Bartók Béla", így az ukrán vonalat erősítve 1999-ben már Gogol Bordello néven jelent meg első lemezük, amit azóta négy további követett, legutóbb idén tavasszal a Super Taranta, amely a zenekar legjobb albuma is egyben.

 

A Gogol Bordello zenéjét nehéz leírni, inkább hallgatni kell. A cigányzene, a klezmer, a szláv és balkáni népzene keveréke a punkkal és rockkal, az egészet a Mano Negra legszebb éveit idéző hangulatban. Mindehhez Eugene mester iszonyú angol-ukrán dalszövegei társulnak, amelyek szövegvilágát talán jól illusztrálja a "Have you ever been to an american wedding? Where's the vodka, where's marinated hering???" idézet.



A multinacionális zenekar (két orosz, egy ukrán, egy izraeli, egy ecuadori, egy etiópiai, egy floridai, egy félig thai-félig amerikai és egy félig kínai-félig skót) valószínűleg maradandó koncertélményt fog mindenkinek okozni, már aki hajlandó kifizetni az A38 hajó eddigi talán legdrágább, 5500(!) forintos jegyárát. Én biztosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr95208752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anikó 2007.11.09. 20:05:39

Én, mint egy "olyan cigány picsa" és a roma zene elkötelezett rajongója ott leszek.

david sanborn 2007.11.12. 22:21:52

Én a cigány picsákat nagyon csipázom úgyhogy lehet, hogy én is.

kolompár enikő 2007.11.14. 10:31:34

Mi meg csípjük a zenéd, Dév!
süti beállítások módosítása