dec
2

:::kurosz:::

Tovább szemezgetünk az Archeofeszt receptjei közül! Ma két római kori és egy bizánci menüt mutatunk be részletesen!

„MOJITO ERGO SUM” csapat étlapja

Előétel:
Fasírozott tintahalból. Miután szívókarjait eltávolítottad, a
szokásos módon vagdald össze egy vágódeszkán. Törd
össze alaposan egy mozsárban garummal, majd formálj
belőle gombócokat.

Mártás:
Mártás sült tonhalhoz. [Törj össze] borsot, lestyánt,
szurokfüvet, friss koriandert, vöröshagymát, kimagozott
mazsolát, aszúbort, ecetet, garumot, defrutumot és
olajat; főzd fel. Ezt a mártást főtt halhoz is adhatod. Ha
akarsz, adj hozzá mézet is.

Köret:
Répa vagy karórépa. Főzd meg, nyomkodd ki, majd
törj össze sok rómaiköményt, kevesebb rutát, parthus
bordamagot; adj hozzá mézet, ecetet, garumot,
defrutumot és egy kevés olajat. Főzd meg, és tálald.

Édesség:
Felfújt felborítva. Piríts meg fenyőmagvakat és morzsolt
dióbelet, törd össze mézzel, borssal, garummal, tejjel és
tojásal. Kevés olajban [süsd ki].

A csapat az étkek mellé VINVM CONDITVM PARADOXVM-ot kínált

 

Az elsőévesek rómásai Apicius receptkönyvéből válogattak:


Fűszeres mézleves

Elsősorban úton lévőknek ajánljuk ezt a hosszan eltartható, fűszerezett levest.

Tégy egy kupába leszűrt mézet és őrölt borsot. Attól függően keverj bort a mézhez, hogy

mennyit akarsz inni. Ha esetleg van egy nagyobb edényed, adj egy kicsivel több bort a

mézhez, így a méz jobban fel tud oldódni.

Sajtos-halas felfújt tetszés szerinti sózott halból

A halat főzd ki olajban, majd filézd ki. Végy főtt agyvelőt, a halfilét, csirke májacskákat,

néhány keményre főtt tojást és meleg vízben megpuhított sajtot. Forrósítsd fel egy

serpenyőben. Ezután törj össze borsot, lestyánt, szurokfüvet, rutabogyót, bort, méhsört és

olajat. Tedd a serpenyőbe, és főzd lassú tűz fölött. Habard be nyers tojással, tedd tálcára,

szórd meg őrölt köménnyel, s tálald.

Borsó, másképpen.

Főzd meg a borsót, keverd meg, s hagyd hűlni. Ha kihűlt, ismét keverd meg. Vágj apróra

vöröshagymát és főtt tojásfehérjét, ízesítsd olajjal és sóval, végül adj hozzá egy kevés

ecetet. Keverd össze a borsóval és tegyél mindent a tálalóedénybe. Passzírozd a tetejére a

főtt tojássárgáját, önts rá friss olajat, és tálald.

Ova sfongia ex lacte (palacsinta)

Hozzávalók: 8 tojás, 6 dl tej, 1 dl olaj, kevés méz, kevés őrölt bors. Keverd össze a

tojásokat, a tejet és az olajat, míg palacsintatésztát kapsz. Süsd serpenyőben. Töltsd meg

mézzel, a tetejét szórd meg borssal.

 

Harmadik receeptünk bizánci birodalom dicsőséges éveibe vezet minket vissza a gasztronómia szárnyain:

BIZÁNCI HÚSGOMBÓC DIÓMÁRTÁSSAL

Hozzávalók:
húsgolyók: fél kg darált hús (bárány, sertés, vagy marha), 2 szelet fehér kenyér, fél liter tej, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma,3 ek. liszt, 1 csokor
petrezselyem, csipetnyi só, bors, kömény, kevés ecet, olívaolaj
diómártás: 10 dkg darált dió, 2 szelet fehér kenyér, 1 dl tej, 8 ek. citromlé, 6 ek. olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl víz, csipetnyi só

Elkészítés:
A húsgolyókhoz áztasd tejbe a kenyeret, és közben vágd finomra a vöröshagymát, és a petrezselymet.
Ha jól átázott, alaposan nyomkodd ki a kenyeret és add a húshoz. Keverd hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a petrezselymet is. Ízesítsd zúzott
fokhagymával és a felsorolt fűszerekkel, ízlés szerint.
Jól gyúrd össze, majd formázz a masszából kis golyókat. Forgasd mindet lisztbe és forró olajban süsd világosbarnára.

A diómártáshoz szintén áztasd tejbe a kenyeret, majd jól nyomkodd ki. Add hozzá a diót, a citromlevet és az olívaolajat, majd kavard össze. A
fokhagymát zúzd össze és tedd azt is a masszához. Végül öntsd hozzá apránként a langyos vizet, majd sózd meg. Tálald a mártást kis tálkában a
gombócok mellé.

SÜLT GYÖMÖLCSÖK BORSSAL ÉS MÉZZEL

Hozzávalók:
néhány db őszibarack, alma, körte, szőlő, 4 db babérlevél, 2 rúd fahéj, 3 narancs leve és reszelt héja, 4 ek. méz, 3 ek. cukor, kardamom, vaj

Elkészítés:
Vágd fel a gyümölcsöket gerezdekre, vagy nagyobb hasábokra és tedd tűzálló tálba.
Kavard össze a narancslevet a narancshéjjal, cukorral, mézzel és a fűszerekkel. Öntsd a gyümölcsökre, majd apró pöttyökben adagold rá a vajat is.
Szórj rá pár szem egész kardamomot, és told forró sütőbe.
Izlés szerint durvára vágott dióval, mogyoróval, mandulával is megszórhatod.


Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr852481418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása