A máj az emberiség legnagyobb ellensége. A nagy harcot két fronton szokás megvívni: sajátunkat alkoholtartalmú italok elfogyasztásával próbáljuk minden áron elpusztítani, az egyéb állatokét pedig különböző módon elkészítve, étkezés formájában elimináljuk. De hogy csinálják mindezt az albánok?
Az albánok a saját májuk elleni küzdelemben nemzeti italukat, a rakit vetik be előszeretettel, egyéb állatfajok esetében pedig a következőképpen járnak el (2 harcos esetén):
30 dkg borjúmájat (igény szerint csirkével is helyettesíthető) vékony szeletekre vágunk. Néhány evőkanál lisztet 2 teáskanál őrölt, szárított cseresznyepaprikával és 3-4 gerezd nagyon apróra vágott fokhagymával összekeverünk, és ebbe panírozzuk a májszeleteket. Két nagy fej lilahagymát nagyon apró szeletekre vágunk, lesózzuk, és 15 percre félretesszük. Közben a májszeleteket olivaolajban mindkét oldalukon kisütjük, megsózzuk, és a májat tányérra helyezzük. Egy evőkanál olivaolajon kb. 1 perc alatt megpirítunk még két teáskanál őrölt cseresznyepaprikát, majd a tűzről levéve hozzákeverünk 15 dkg ricottát vagy más zsíros tehéntúrót, még egy evőkanál olivaolajat, majd ezt a keveréket a májra halmozzuk. A lilahagymát kinyomkodjuk és összekeverjük egy-egy kis csokor apróra vágott petrezselyemmel és kaporral, és ezt a ricottás máj tetejére szórjuk. Végül egy kis kanál natúr joghurttal díszítjük az egészet.
T'boftë mire!
Az albánok a saját májuk elleni küzdelemben nemzeti italukat, a rakit vetik be előszeretettel, egyéb állatfajok esetében pedig a következőképpen járnak el (2 harcos esetén):
30 dkg borjúmájat (igény szerint csirkével is helyettesíthető) vékony szeletekre vágunk. Néhány evőkanál lisztet 2 teáskanál őrölt, szárított cseresznyepaprikával és 3-4 gerezd nagyon apróra vágott fokhagymával összekeverünk, és ebbe panírozzuk a májszeleteket. Két nagy fej lilahagymát nagyon apró szeletekre vágunk, lesózzuk, és 15 percre félretesszük. Közben a májszeleteket olivaolajban mindkét oldalukon kisütjük, megsózzuk, és a májat tányérra helyezzük. Egy evőkanál olivaolajon kb. 1 perc alatt megpirítunk még két teáskanál őrölt cseresznyepaprikát, majd a tűzről levéve hozzákeverünk 15 dkg ricottát vagy más zsíros tehéntúrót, még egy evőkanál olivaolajat, majd ezt a keveréket a májra halmozzuk. A lilahagymát kinyomkodjuk és összekeverjük egy-egy kis csokor apróra vágott petrezselyemmel és kaporral, és ezt a ricottás máj tetejére szórjuk. Végül egy kis kanál natúr joghurttal díszítjük az egészet.
T'boftë mire!
Utolsó kommentek