Leszögezendő, hogy a keleti területek kulturális fejletlensége következtében, az alkoholtartalmú italok, és egyéb tudatmódosító szerek fogyasztása meglehetősen primitív keretek között zajlik. Nem alakultak ki a Kárpát-medence térségében jól ismert rítusok, szertartások.

Az alkoholtartalmú italok fogyasztásának szertartásai is különbözőek, bár a nemes nedű magához vételének két legfontosabb formája alapvetően megegyezik.
1. Italozás szesztestvérekkel
Talán a legkedveltebb és egyben legkifizetődőbb megoldás a tudatmódosító szer szesztestvérekkel való elfogyasztása. Ázsiában ennek fontos alapköve az úgynevezett drinkinggém. A Kárpát-medence népeihez hasonlóan, ez esetben is egy, a gyomortartalom befogadására alkalmas eszközt-könyelven lavórt-helyeznek a szertartásterem közepére, melyet a részvevők körbeülnek. Kis kártyákra számokat írnak föl, 1-5ig, melyekből mindenki húz, s a számnak megfelelő számú felest, azaz fél deciliternyi erősen alkoholtartalmú folyadékot, vesz magához. E rítus mellékhatásaként a gyomortartalom befogadására alkalmas eszköz-köznyelven lavór-gyakran ürítésre szorul, s a részvevők koordinációs képességei nagymértékben csökkennek. Emellett a kommunikációs készség fordított arányosságba kerül az emlékezőtehetséggel, s a mozgásigény is erőteljes növekedésnek indul. Ez utóbbi tényező kielégítésére alkalmazzák a tudatmódosító szerek fogyasztásának másik fontos színterét, a szórakozóhelyet.
2. Italozás az úgynevezett szórakozóhelyen
2. Italozás az úgynevezett szórakozóhelyen


Tehát a két terület alkoholtartalmú italok fogyasztásának különbségei elsősorban az ázsiai térség fejletlenségét bizonyítják. Ez mind a szesz magához vételének mikéntjében, mint az italok milyenségében, mind a befogadók alkalmatlanságában megmutatkozik. Megállapítandó azonban, hogy az újabb nyugati bevándorlás következtében jelentős előrehaladás figyelhető meg, főként a tequilának nevezett szeszes ital befogadásának tekintetében.
Utolsó kommentek