nov
22

:::Corvett kapitány:::

Ha valamai nagyon megízlett a legutóbbi archeofeszten, vagy csak szeretnéd tudni, hogy végülis mit ettettek meg veled a lelekes versenyzők illetve miként készül az új évezred garumja, most megtudhatod! A véleltlenszerűen (beérkezési sorrendben) közölt receptek alapján a karácsonyi menüt akár őseink főztjeiből is összeállíthatod a család legnagyobb örömére. Az ősi étkeknekmegvan az az előnye is, hogy  nemlehet őket elrontani, hiszen mindíg kéznélvan a kifogás " de hát akkoriban tuti így készült" vagy "kéteze réve ez igenis finomnak számított". Egyébként a receptek tényleg jók, kipróbáltuk, túléltük.

 

 

Elsőként lássuk minden honfoglaló kedvencét! Az alábbi fogás egy komplett kalandozásra való energiát ad, emellett megvan benne az ó- és újhaza legjava. Az étvégyat nagyban javítja ha étkezések elött felprédálunk egy-két falut (ügyeljünk a hátrafelé nyilazásos technikára!) netán felgyújtunk pár útbaeső apátságot. A második receptben a vaskor elevenedik meg, és repít minket a kelta időkbe. A valóban díjnyertes falatok egy druida segítsége nélkül is gyorsan és olcsón elkészíthetőek bármelyik átlagos telepen.  A közeledő Yule, vagyis téli napforduló ünnepre csakis ezt a menüt ajánljuk!

Áldos 

Hozzávalók 10 személyre:  
 

2 kg vörös hús (szarvas, vaddisznó, esetleg marha)  
fél kg vöröshagyma  
1-2 fej fokhagyma

2 karalábé

1 zeller

10 dkg répa, fehérrépa 
1 cukkini  
fél kg gomba  
2 db citrom  
2-3 evk. méz vagy 1 marék mazsola

2 marék hántolt köles

friss petrezselyemzöld 
 
 
Fűszerkeverékhez:  
 

100 g só  
25 g őrölt bors  
8 g őrölt gyömbér  
8 g őrölt kakukkfű  
8 g őrölt kömény  
8 g lestyán  
10 g bazsalikom  
10 g tárkony  
2 g sáfrány 

8 g rozmaring 
 

Vízben feltesszük főni az apróra vágott hagymát és fokhagymát, mikor puha hozzáadjuk a felszeletelt húst. Amikor a hús félpuha, tesszük bele a zöldségeket (felkockázva), most jönnek a fűszerek is. Mikor a hús megpuhult tegyük bele a kölest, citromlét, mézet(vagy mazsolát). Igy főzzük még kb. 15 percet (amíg a köles megpuhul). Ízlelgetni kell közben, lehet, hogy valamelyik fűszerből vagy sóból több kell bele.


 

"La Tène menü"

 

Kelta sertésragu egy kis csalással 

1 kg sertéshúst kis darabokra vágtunk, mindezt minimum 2 egész hagymán és két gerezd fokhagymán kicsit megpirítottuk, majd miután levet eresztett, a saját levében főni hagytuk..(hahhhaa…)A fűszerek amiket mi felhasználtunk és amitől olyan finom lett!: jó sok tárkony és szárított medvehagyma, só, majoranna meg egy kis bazsalikom. És a tárkonyon van a hangsúly. De ettől függetlenül bármilyen fűszer mehet bele, a lényeg, hogy finom legyen.  Miután mindezt összefűztük, pároltunk, rotyogtattuk és a hús is megpuhult jöhetett a kis csalás, mert tejszínnel sűrítettük be a ragut, de tejföllel is legalább olyan kiváló.

Köretnek pedig kb. 10-15 percig főztünk sós vízben egy zacskó kölest. 

Juhtúrókrém

25 dkg tehéntúró, 30 dkg juhtúró, két kanál tejföl, tárkony!!!!!!, kakukkfű, só: ezek jól összekevertük és már kész is volt. 

Zabkása mézben párolt almával 

Fél kg zabkásást kb. mézes tejben puhára főztünk, majd mikor 10 perc múlva megpuhult félreraktuk, hogy közben a mézben párolt alma nehogy leragadjon. Ehhez kb. 5 evőkanál mézet egy kevés vizet és 5 darabokra vágott almát használtunk.  Addig pároltuk az almát, míg megpuhult és a víz elpárolgott, és a végén a megmaradt mézben még pirulhattak az almák. A végén a zabkását és a párolt almát pedig összekevertük. 

Édes köles kása 

A köretnek szánt kölesből egy kis adagnyit kivettünk, egy kis mézzel édesítettük és mazsolával szórtuk meg.

Juhtúrós lepény

A tésztához:
1 kg. liszt
5 dl. víz.
25 g. élesztő
0.5 dl olívaolaj
Só, méz ( a cukor célszerűbb, de akkor még nem ismerték)

A keverékhez:
25 dkg juhtúró,
25 dkg. tehéntúró
5 dl. tejföl
3 tk. kakukkfű
1 tk. tárkony
Só, olívaolaj
20 dkg sajt

Három marék  lisztet elkeverünk az élesztővel, kevés mézzel, sóval és 3 dl. langyos vízzel. 20 percig meleg helyen pihentetjük, majd a maradék liszttelés olajjal 10 percig gyúrjuk. Miközben annyi vizet adunk  hozzá amitől puhább   állagú nem lesz a tészta. További fél óráig kelesztjük, majd újra alaposan átgyúrjuk.

A tésztából egyforma darabokat szaggatunk, majd ezeket2-3 mm. vastagra nyújtjuk . A lapokat vékonyan megkenjük a tejfölből, olívaolajból, kakukkfűből, sóból,juh és/vagy tehén túróból, tejfölből álló keverékkel, majd sajtot szórunk a tetejére. A lepények szélét behajtjuk és összecsipkedjük, így kis kosárszerű formát kapunk. (a keverékbe tetszés szerint tehetünk finomra vágott medvehagymát, petrezselymet, tárkonyt)  Végül  kemencében, vagy ha az nincs  180 fokos, előmelegített sütőben 10 percig sütjük, amíg a tészta széle meg nem pirul kissé.

Forralt sör:

2 l világos sör
2 dl. tejszín
2 dl. whiskey
3 dl méz
10 egész Szegfűszeg, 2 tk fahéj,

A sört felforraljuk magában, majd a mézzel és a fűszerekkel is felforraljuk, majd folytonos keverés mellett hozzáöntjük a tejszínt és a whiskeyt. Forrón tálaljuk, a barbarikum hideg téli éjszakáin nincs is nála kiválóbb ital!

  

Olcsó, egyszerű, finom és meg lehet nyerni vele a főzőversenyt!

 

-- Jó étvágyat! --

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr71543538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harald hardrode 2009.11.25. 00:33:39

Yule elég régi kifejezés, manapság már a Jul dívik, boccs, de nem bírtam megállni.

kuroszmagazin 2009.11.25. 16:58:18

Köszönjük a pontosítást!
süti beállítások módosítása