máj
2
:::Babetta Józsefné:::
Egy ország, ahol noha két szomszédos város lakói vagytok, de mégsem értitek egymás nyelvét, ahol árad a waffel, magyarul gofri, a méltán híres, de cseppet sem különleges csokoládé és természetesen az égett olaj, vagyis a sültkrumpli illata, ahol a nyugat-európai helyzetképnek megfelelően több arabot és feketét látsz, mint vallont vagy flamandot. Egy hét Belgiumban, ahol tavasz helyett tél volt.

1. Gent
Egy erasmus student barátnőmnek köszönhetően tölthettem egy hetet ebben a makett szépségű városban, amelynek a közepén csipkerózsika mesekastélya emelkedik, a házak akárcsak Velencében a csatornákra nyílnak és 3 gótikus katedrális tornyai merednek az ég felé egymás közvetlen közelében. Természetesen minden sarkon hangulatos sörözők, ahol tényleg csak sört érdemes inni, mert a borok ihatatlanok, és abból is minél többfélét. Van belőlük világos, barna, színes, szagos, erős gyenge, húsvéti, trappista (Surda igazán írhatná má’ egy cikket!), de mindegyikből csak pohárral kérhetsz.

    A lakók rossz időben nagyon kevesen vannak, viszont amint kisüt a nap, összegyűlnek a csatornaparton, szorosan egymás mellé ülnek és meglepő módon sört isznak. Ebben az esetben vigyázni kell, mert garantáltan mindenkivel találkozol, főképp azzal, akivel nem szeretnél. Egyébként meg mindenki biciklizik.Egyetemvárosról lévén szó, természetesen a fiatalság igényeit kielégítendő, megfelelő mennyiségű szórakozóhellyel kell, hogy rendelkezzen. Az Overport straton, ami hogy-hogy nem az egyetemi kollégiumok közvetlen szomszédságában jött létre, bár a sorrendiségben nem vagyok tökéletesen biztos, azaz az utca alakult ki így előbb vagy a kollégiumok épültek fel korábban, összpontosulnak a zenés táncos szórakozóhelyek és a török gyorséttermek. A szórakozóhelyek általában korlátozott számú ember befogadására alkalmasak és ezt előre közlik az ajtóra kiírva, szóval, ha tudod magadról, hogy te leszel az 50. odabent ahol csak 45 hely van, ne is próbálkozz! Tapasztalataim azonban azt mutatják, hogy ezek a korlátozások a gyakorlatban nem érvényesülnek maradéktalanul. Eddig azt hittem, hogy a tömeget a Süsiben fokozni nem lehet, viszont ezek után tudom, hogy smafu. Itt fiatalok állnak szorosan egymáshoz simulva mozdulatlanul, mert mozogni nem lehet, esélytelen hogy kimenj a wc-re, a pulthoz vagy táncolj, mert a legtöbb hely egyhelyiséges és a tömeg faltól falig ér. Megfigyelhető néhány ’sajátos szokás’ az ember sörét, ha óvatlan vagy inkább naiv és otthagyja a pulton biztos, hogy megisszák, még ha az illető egy üveggel a kezében érkezett, akkor is a te csapolt sörödet fogja meginni. Néha leöntik az embert egy pohár sörrel, amit észre sem vesznek, ledobálják az utcán a kabátjukat és a nadrágjukat, a kakasok a fán élnek a város közepén, szerintük a büntetős techno underground, a wc-s bácsik verseket írnak és az erasmusosok kedvenc helyén (Porters, western hangulatú pub) még rendszeresen hallhatod a Cotton Eye Joe-t. Természetesen Magyarországról lövésük sincs, és ezzel előszeretettel kérkednek.

Highslide JS
Kattints a galériához!

A török étkezdék éjjel-nappal friss kínálattal várnak, és itt tényleg törökök szolgálnak ki. Akármilyen misztikum is lengi körbe, a belga sültkrumpli sem sokban különbözik az áruházláncok gyorsfagyasztott árujától, legnagyobb előnye, hogy még a kisadag is akkora nagyadag, hogy nem bírod megenni viszont változatos szósszal kérheted. Belga embertársainkat egy kivétellel nem sikerült közelebbről megismernem, mert szorosabb társaságunk leképezte a nemzeti átlagot, vagyis egyetlen belgát sem tartalmazott. Az egy kivétel a barátnőm lakótársa volt, nagy jövő előtt álló művész, aki az itt látható installációt készítette a lakás összes bútorából (és ez nem irónia ez tényleg egy műalkotás), amely minimum egy hét időtartamig közvetlen hatással volt az amúgy sem összkomfortos lakókörülményekre.

2. Brüsszel
   
    Belgium fővárosa egy igazi kozmopolita nagyváros, annak minden szépségével és taszítóságával egyetemben. Kiválóan alkalmas egy egynapos városnézésre, mert a népszerű látnivalók viszonylag kis helyre összpontosulnak, amik távolabb vannak azt is el lehet érni gyalog és egy nap még egy kis sörözésre is elég pl. a Delirium Bárban ahol 2500 féle sör van a világ minden tájáról, egy telefonkönyv méretű itallapon. Magyarországról a Szalon… Aki esetleg nem tudná a pisilő kisfiú kb. 40 cm és minden nap más ruhába öltöztetik. A legemlékezetesebb, természetesen a gyönyörű főteret leszámítva, a szűk kis utcácska, amelyen csak éttermek vannak - kínálatuk főleg kagyló és a tenger gyümölcsei – ahol az egyes vendéglők, úgy akarják egymást túllicitálni, hogy embermagasságú jéghegyeket építenek, amelyeket dekoratív sormintába rendezett kagylókkal, rákokkal, halakkal, paradicsommal, retekkel, salátával és citrommal díszítenek.
 
Highslide JS
Kattints a galériához!

Megjegyzem, hogy ez a város sem menekült meg a fröccsöntött műanyag műalkotásoktól, csak itt nem tehenek, hanem nyúl-ufó-nő keveréklények vannak kiállítva. Mindeddig nyomasztott, ha nem tudtam megmondani, hogy Pilisvörösváron hol van a Kecsege utca, mostmár nyugodtabb vagyok miután helyi fiataloknak ötletük sem volt merre van a királyi palota. Bagatel. Ja és sajnos megintcsak kiderült, hogy végzetes lemaradásban vagyunk a nyugathoz képest, ugyanis ott már forgalmazzák az antioxidánsokkal dúsított kólát.

3. Brugge

    Csodaszép kisváros, csatornákra épült, tele romantikus kis zugokkal, de a legmeghatározóbb élményem, hogy rettentő hideg volt és eső, ami miatt kénytelen voltam muzulmán nőnek öltözni, ezáltal a Brugge jelentette élményeket nem tudtam mélységesen átélni.

Highslide JS
Kattints a galériához!

4. Ostende

    A belga hosszúra nyúlt tél egy újabb emléke. Kirándulás az Északi-tengernél. Homokos tengerpart, végtelen „plázs”. Tele volt viselkedészavaros sirályokkal, akik furcsán nagyra nőttek, minden félelem nélkül közelítettek az emberhez, és volt egy, amelyik folyton kopogtatott egy tengerparti étterem ablakán. Csodálatos állatvilág.

Highslide JS
Kattints a galériához!

Ezek a városok egymástól 30-40 km-re vannak, ha itt jársz úgy érzed, hogy Európa középpontjában vagy, hiszen a vasútállomásról a kontinens legnagyobb városaiba, Párizsba, Londonba, Amszterdamba juthatsz el néhány óra alatt csak fel kell szállnod egy befutó vonatra. Igazán felszabadító érzés. Menj el, ha teheted!
Csak mindenképp vigyél télikabátot!

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr70449859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipázó Csákány 2008.05.02. 11:42:57

Egy kis adalék a pisiló kisfiúhoz, a szobor létrejöttéről. A "legenda" szerint egy kereskedő elvitte a kisfiát a vásárba, de elhagyta nagy forgatagban. keresték napokig, és a kereskedő tett egy fogadalmat, hogy ha megtalálja, amilyen pózban megtalálja olyan pózban fog szobrot állítani az adott helyen. És hát mit ad Isten egy sarkon állba találta meg pisilve. De hát az igéret szép szó, ha megtartják úgy jó. Itt a vége fuss el véle.

Másrészt Brüsszel kapcsolatban még annyi, hogy a királyi palota alatti múzeum az egyetlen értelmes látogatnivaló régészeti szempontból ott. Mert anno a királyi palota egy domboldalba épül lépcsőzetesen. Aztán jött egy tűzvész - arra már nem emlékszem pontosan mikor, talán a köszépkor végén vagy valamikor a kora újkorban - és a leégett palota helyén végeztek egy nagy tereprendezést, és vízszintesbe hozták placcot. Így megmaradtak a régi falak, amit kiástak és így bemutattak. És tekintve, hogy ez a mostani palota alatt van, és valaki a belga királyi családot akarja eltenni láb alól, hát ott robbantgathat kedvére. Miután átjutott a mágneskapun.

Illetve amikor kerestük ezt a múzeumot tavaly ilyentájban, a palota melletti múzeumban sem tudták megmondani hogy kell oda lejutni. Egy idős bácsi segített végül ki minket, pedig attól a bizonyos múzeumtól csak 300 méterre volt a bejárat.

A főtérről még annyit, hogy a téren lévő épületek a gazdag céhek "központjai" illetve a városháza. Én mondjuk behánytam attól a barokkos aranyozott építészetnek nevezett valamitől, amit ezek ott előadtak, dehát minél több arany a homlokzaton, annál jobban kimutatjuk mennyire fut a szekér. Érdekes volt viszont, hogy a főtéren leülve kész állatkert volt, amit ezeken a céhes épületeken láttunk, volt ott minden, hattyú, oroszlán, ló meg sok más is.
Az egykori gótikus városházát meg lebontották, illetve ez egy érdekes történet. Úgy zajlott ez a művelet, hogy kitalálták, hogy kicsit frissítenek az épületen, teljes renoválás. Az építész fickó meg olyannyira komoly vette a feladatot, hogy szép lassan újjáépítette a városházát. Így született az a neogótikus valami oda.

Illetve egy szemlyes vélemény még, piszkos mocskos az a város, én rühellem, de ez magánvélemény.

Asszem pályázhatok a leghosszabb post címre:D

aniko 2008.05.02. 19:23:09

Köszönöm a kiegészítést. Ezeket nem is tudtam, sajnos aföldalattit kihagytam.
Attól tartok, hogy ti nem láttátok rendesen Brüszelt. Legalábbis zsófit kérdezve, úgy tűnt nekem. Semmivel sem mocskosabb, mint Budapest. Én azért nem jelenteném ki egy városról, hogy rühellem, amikor egy napot (délutánt?) töltöttem ott. És attól még, hogy nektek rosz kedvetek volt, vagy fáradtatok voltatok szerintem méltatlan ilyen kijelentéseket tenni. Különösen ha az ember járt már, olyan lepratelepeken mint amik egy tőlünk keletre levő országban vannak, sajnos.Ja és ezt úgy mondom, hogy utaztam, a város keleti pályaudvarnak mgfelelő részén, ott aztán minden volt, de aztán, hogy-hogy nem egy mindennél szebb szecessziós házhoz jutottam (Horta tervezte, ha mond valamit), amelyért már önmagában érdemes volt Brüsszelt felépíteni.

babetta józsefné 2008.05.02. 19:25:58

A főszerkesztő urat meg szépen megkértem, hogy legyen szíves ne tűntesse el a képláírásaimat, mert anélkül nem minden kép érthető, de látom ezt nem sikerült teljesíteni.

Pipázó Csákány 2008.05.02. 21:25:36

Megérkeztünk a Zúnió és így Európa fővárosába, leszálltunk az egyik központi pályaudvaron a három közül, mocskos, szemetes aluljáró hugyszagos pályaudvarral. Mondom mi van, már hazaértünk? Aztán kisétálsz onnan, és kiderül, hogy az autósok legalább akkora parasztok, mint itthon. Aztán sétálsz olyan helyeken, ami nem a "turistáknak való" és megrettensz, mert züllöttebb arcokat látsz, mint a keleti legsötétebb bugyraiban. Aztán próbálsz segítséget kérni látszik, hogy értik az angolt, de franciául válaszolnak.
Ezeket köszönöm itthon is megtalálom.
De ha meggyőzöl, ám legyen, én nem zártam szívembe azt a várost.

Budapesten is ismerek néhány ilyen helyet, ami a lezüllöttebb környéken van, és van ott egy-két pazar épület, de ettől még nem szeretem ezt várost. Mert nem tudom függetleníteni magam a többitől.

anikó 2008.05.03. 13:20:45

Jó mindegy, csak kicsit túlzásba vittétek a város ócsárlását mielőtt kimentem. Engem semmi rossz élmény nem ért, lehet, hogy mert nem ijedek meg ha látok egy két négert, vagy arabot, de lehet, hogy igénytelen vagyok és az sem zavar különösebben, hogy bunkók az autósok.És nekem mindenki válaszolt angolul, sőt még olaszul is.Valószínűleg nem a centrálon szálltatok le mert onnan ha csak toronyiránt mész, akkor is bejutsz a város legszebb részébe, anélkül, hogy érintenéd a külvárost. Szóval sajnálom. De mint írtam én is jártam a gettóban, de nem rühelltem meg.Őszíntén szólva melyik európai nagyváros külső kerületei nem ilyenek?

Pipázó Csákány 2008.05.04. 17:40:56

Ez kb olyan, mint amikor megnézel egy filmet és valaki azt mondja róla, hogy "Te ez akkora királyság, hogy még" vagy "Te, ezt ne nézd meg, hatalmas csalódás" és amikor megnézed akkor általában ellentétes véleményes lesz a filmről, mint amit mondtak. Legalábbis én általában ezt tapasztaltam. Úgyhogy azzal, hogy elmondtuk a poklok poklának Brüsszelt, hasonló helyzetbe kerülhettél, mint fentebb.
Nem a négerekre és arabokra gondoltam.

De ha ennyire alapozol az ócsárolós élménybeszámolónkra, arra is emlékezhetsz, hogy említettük, hogy Hollandiából érkeztünk és elég nagy volt a kontraszt.

Illetve egy kérdés még a végére, meddig akarsz még egy szavon lovagolni?:D

dani 2008.05.04. 21:49:02

A szavon franciául szappant jelent.

www.savondemarseille.com/

decibá 2008.05.05. 08:55:24

Én még nem jártam Brüsszelben, de Amsterdam klassz volt, pedig ott is sok az arab és néger, ja és a flamand! Egyébként el kől menni Belgiumba, mert vagy el fog süllyedni a tengerbe vagy feloszlik éveken belül! :-)

szsz 2008.05.05. 20:28:19

Én egyszer jártam Brüsszelben és kábé három órát töltöttem ott éjfél és hajnali 3 között. Ajánlom mindenkinek, nem látszik, hogy kosz van :-) Bár ettől még az emberek nem voltak értelmesebbek: mikor "elvesztünk", nemigen tudták (vagy nem akarták megmondani), hol a Pisilő Kisfiú. Aki akkor épp pucér volt, úgy látszik, éjjelre nem adnak rá pizsamát.
A királyi palotát nem láttuk, nem volt kivilágítva...

anikó 2008.05.05. 22:05:00

Nem akarok egy szón lovagolni, itt nem arról van szó. Itt arról van szó, hogy írok egy cikket, amiben leírom a kellemes élményeimet, egy szándékosan nem tudományosan megalapozott, szórakoztató jellegű cikkben, aztán neked feltétlenül be kell bizonyítanod az ellenkezőjét.Miért?Plusz nem értem mért kell állandóan ílyen szélsőséges véleményt alkotni valamiről. Miért csak a szart lehet észrevenni a szép dogokat meg nem? Mondjuk ez jellemző ránk magyarokra.De ezzel én befejeztem.

aniko 2008.05.05. 22:37:35

ezt kihagytam:...aztán neked feltétlenül be kell bizonyítanod az ellenkezőjét, amivel ráadásul hamis képet közvetítesz. ...

I.J. 2008.05.05. 23:14:44

Huh. Ti aztán ráértek marhaságokon vitatkozni... Pedig minden hely minden nap minden percében mindenkinek más és más. Egyébként köszi a hosszú és érdekes beszámolót! Ha meg kontraszt kell, akkor hajrá: Ukrajna, Szerbia, Románia...stb. Aki igényli szívesen írok.

szsz 2008.05.06. 23:21:50

I.J., jöhet!

aniko 2008.05.08. 09:56:34

Feltétlen írj I. J. !
süti beállítások módosítása