dec
5

Automata-módi

Címkék: automata 8:00
:::Frau Sretter:::
Sokszor hallottuk már, és számtalanszor láttuk különböző kategóriájú filmes alkotásokban (Star Wars Trilógia, Mátrix, A sziget stb.) az emberiségre oly veszedelmes jóslatot: a gépek átveszik az uralmat az életünk felett és a továbbiakban vegetáló robotokként szolgáljuk majd saját találmányainkat.

Nos, e folyamat talán már hamarabb bekövetkezik, mint várhattuk volna. 2007-et írunk, de a nyugati területeken már egyre erősödő jelei mutatkoznak mind az elhalványuló alkalmazkodóképességnek, mind pedig a gépek egyre radikálisabb térhódításának az élet számos, kis hazánkban még mezei módon működő területén.

Betekintés az automaták világába!


Bankautomata


Már nálunk sem ismeretlen ez a nagyszerű találmány. Segítségével kisméretű, műanyagból készült kártyával sürgősen pénzt varázsolhatunk, ha netán minden készpénzünket a sarki kocsmában felejtettük volna véletlenül. A kitáguló Európa fogalmának talán ez az egyetlen automata felel meg, lévén, hogy számos ország bankkártyáját elfogadja, még Németországban is.

Busz- és vonatjegy automata

Kevésbé ismert Közép- és Kelet-Európában, de a nagyobb városokban azért nem meglepő jelenség. Az már inkább az, hogy Németországban például a jegyvásárlás hagyományos módját az emberek már jóformán elfelejtették, és a nálunk megszokott pénztárnál való sorbanállások helyett szinte megszokással ütögetik be a billentyűket vagy az automata érintőképernyőjét. A készpénzes vásárlás kihalásának veszélyét mutatják az automata bankkártya elfogadó funkciói. Felhívnánk azonban a kedves magyar, külföldön tanuló régészhallgatók figyelmét, hogy ne próbálják magyar bankkártyájukat beledugdosni, mert bizony a gép heves sípolással és piros fény felvillanásával jelzi nemtetszését. Éljen a kitáguló Európa. Plusz érdekesség, hogy a buszon való jegyvásárlás ugyancsak visszaszorulóban van, mert a buszokon elhelyezett automaták minden ilyen gondot megoldanak.

Diákigazolvány érvényesítő automata

Remek találmány, bár nálunk még teljesen ismeretlen. Az ember néha még nehezen is dönti el, vajon szívesen elhagyná a matricaszerzés során végigállt romantikus sorokat? Nos, szálljunk vissza a földre, azaz Nyugat-Európába, ahol a diákigazolványt egy automata megfelelő nyílásába kell belehelyezni, majd a képernyőn kiválasztani a megfelelő, általunk igényelt szolgáltatást. Ezt követően a gép automatikusan rányomtatja a megfelelő érvényességi időt, és mehetünk dolgunkra.

Diákigazolvány-feltöltő automata

Igen ritka jelenség Közép- és Kelet-Európában, a nyugati országokban azonban az élet jóformán nem is működik nélküle. A tudatlan külföldi diákot ugyanis kellemetlen, táplálékhoz jutási problémák érhetik megfelelő felkészültség nélkül. Emellett az igen fontos tény mellett más szükségleteket is korlátoz az üresen hagyott diákigazolvány. Az automata igen fontos tulajdonsága, hogy készpénzt nem fogad el, valamint kizárólag német bankkártyával működik. Minden egyéb esetben heves sípolással adja tudtunkra (és persze a körülöttünk állókéra is) hogy bizony külföldiek vagyunk és kotródjunk először német bankszámlát nyitni. Az immár (min. 15 €-val) feltöltött diákigazolvánnyal étkezhetünk a menzán, fénymásolhatunk a könyvtári fénymásolóval és még ki tudja miféle dolgokat művelhetünk vele.

Bélyeg automata

Gyengébb idegzetű bélyeggyűjtő olvasóinkat figyelmeztetjük, hogy a tartalom súlyosan károsíthatja szenvedélyük tárgyához fűződő érzelmeik miatt amúgyis labilis idegrendszerüket. Nos, a postára elmenni és feladni egy képeslapot pl. Németországban némileg jövőt idéző módon, természetesen automatával tehető meg. A képernyőn számos ország nyelve közül választhatunk (magyar nincs), hogy a lehető legpontosabban választhassuk ki, milyen jellegű küldeményt szeretnénk feladni. Miután a megfelelő gomb megnyomásával kijelöltük miből mennyi bélyeget szeretnénk, „leokézva” majd a fizetőeszközt behelyezve (kártya és kp. is) kézhez is kaphatjuk a gép által rögvest kinyomtatott, de azért némi konzervativizmust mutató „hátulnyalós” bélyegünket. A bélyegről készült képek megtekintése kiskorú bélyeggyűjtő olvasóink számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott. Hogy a német kormánynak meggyűlt-e a baja a Német Bélyeggyűjtők Szakszervezetével, arról sajnos nem rendelkezünk információval.

Cigaretta automata

Felettébb meglepő, ám annál gyakoribb jelenség még az olyan tüchtig német városban is, mint amilyen Freiburg. Szinte minden utcasarkon találunk olyan gépeket, melyek a megfelelő mennyiségű bedobott érme ellenébe papírdobozos dohányáruval látják el a dohányosokat. Az automatát leggyakrabban használók átlag életkora 18 év körül van.

Rágógumi automata

Kiváló dolog, ha az ember rögtön a sarki döneres (jó hagymás) ételei után azonnal juthat a száj ph-értékét ismét a normális szintre hozó mentolos rágógumihoz. Az automaták gyakoriak az utcákon, de nem egyszer a boltok pénztára körül fordulnak elő, ami én személy szerint kissé érdekes dolognak tartok, hiszen valamiképp egyszerűbbnek tűnik levenni a szintén pénztár közelében lévő polcról a kívánt rágógumit és szépen a többi élelmiszerrel együtt kifizetni a kasszánál… Lehet, hogy a szegény, tudatlan német népet ezzel kényszerítik az automaták használatára, a könnyebb asszimilálódás reményében?!


A teljesség igénye nélkül soroltunk fel néhányat azokból a furcsaságokból, amikkel az ember nyugaton találkozhat. A csattanó kedvéért:

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr49248740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EsGé 2007.12.05. 14:00:10

Jelezném, hogy a szegedi egyetemi könyvtárban van diákigazolvány-feltöltő automata. A könyvtárban a kávégépeken például csak ezzel lehet fizetni, de le is fénymásolható. A könyvtári számítógépeket és a ruhatári szekrényeket szintén diákkal lehet használni.

Frau Sretter 2007.12.05. 14:42:34

Mondom ritka jelenség. Nem az, hogy egyáltalán nincs...

EsGé 2007.12.05. 14:46:28

Oké,oké nem kell harapni:) Egyébként csak úgy kiváncsiságból, a diákigazolványban levő csippet hol lehet még használni az országban?

Frau Sretter 2007.12.05. 14:56:02

Jó kérdés, nem tudom, de szerintem máshol nem... Itt speckó leolvasógépek vannak, szerintem minden egyetemhez saját van. Az biztos, hogy ezeket a diákokat külföldön is elfogadják pl múzeumokban. A magyarral legfeljebbb kiröhögnek :)

EsGé 2007.12.05. 18:02:44

Hát nemtudom, a magyar diákomat külföldi múzeumokban többször is elfogadták, Görögországban mindenhol, Olaszországban, Csehországban többnyire. Elvileg EU-n belül kötelező elfogadni a tagországok diákigazolványait.

Surda 2007.12.06. 17:48:58

Kifelejtetted a belga kenyérautomatát, illetve a virágcsokor automatát is, amelyek nélkül természetesen senki sem tud élni.

anikó 2007.12.07. 00:41:59

EsGé te szerencsés vagy. De nem a diákigazolvány érdekli a külföldi múzeunmot hanem hogy 26 év alatt vagy-e és európai uniós ország szülötte. Akkor kapsz kedvezményt. Egyébként nem értem miért nem lehet ebben a szép nagy közösségben egy közös diákigazolványt megalkotni, amely minden országban érvényes?

anikó 2007.12.07. 00:43:55

És ki ne felejtsük az óvszer és tamponautómatákat...

Frau Sretter 2007.12.08. 15:29:23

Egyébként még a wécésnéni automatát is kifelejtettem, amit egy frankfurti benzinkútnál láttam... A wécéhez egy mozgókaros akadálynál pénzt kell dobni az automatába, az átenged és a másik oldalon megkapod a szép nyomtatott jegyet, hogy wécén voltál...

anikó 2007.12.09. 23:45:10

Ilyen sok helyen van tőlünk nyugatra. A Bibracte fele utazók tudnának róluk mesélni
süti beállítások módosítása