dec
4
:::EsGé:::
A kísérleti régészetről mindenkinek íjak és negyed fürdőszoba méretű félig földbe mélyített házak jutnak eszébe, pedig sokkal izgalmasabb dolgokat is lehet rekonstruálni, például sört!

Pontosan ezt tették a Cambridge-i egyetem régészei is a skót Courage sörgyár közreműködésével. A száraztorkú kollegák Nofretiti naptemplomának feltárása során egy kiterjedt konyhakomplexumban sörfőzés cáfolhatatlan nyomaira bukkantak. Sikerült kielemezni a megmaradt magvakat és az edények alján maradt 3.250 éves sörmaradékot, sőt még a helyi kút vizét is megvizsgálták. Sírfestmények és hieroglifák áttanulmányozása, továbbá mintegy 10 sörfőző helység feltárása után elég adat állt rendelkezésre a tudományos rekonstrukcióhoz, amelyre az egyetem laborjában került sor.


A sörfőzők az árpa mellett egy ősi gabonafélét, tönkebúzát (Triticum dicoccon), továbbá koriandert és Nílus vidéki gyógynövényeket használtak a nemes művelethez. Az eljárás nagyon hasonlított a maihoz. A pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálat azt mutatta ki, hogy a magmaradványokban a keményítő helyén kis lyukak vannak, ami arra utal, hogy a mag kicsírázott és a felszabaduló enzimek a keményítőt cukorrá alakították. Néhány szem megduzzadt és egymáshoz tapadt, amit a főzés hatása. A gabonát tehát csíráztatták, majd hevítették, így malátát kaptak, de az erjesztés előtt még egy adag hevítetlen malátát is adtak a keverékhez. Komlót nem használtak, helyette tönkebúzát kevertek az árpa közé, így nem keserű, hanem édes, gyümölcsös ízű italt nyertek. Az erejével mindenesetre nem lehetett probléma, mivel a rekonstruált sör 6%-os volt, bár a kutatók szerint az eredeti valamivel gyengébb lehetett.



A speciális alapanyagok miatt csupán 1000 üvegnyi készült ebből az egyedülálló nedűből, úgyhogy a sarki kocsmában hiába is keresnétek. A szűkös készleteket persze pillanatok alatt elkapkodták, három üveg kivételével amelyek, amelyeket az indianapolisi múzeumban árvereztek el, darabonként 525$-ért, ezzel ez lett a világ harmadik legdrágább söre. A bevételen a múzeum és az amerikai egyiptológiai társaság osztozott (íme egy alternatív lehetőség hányatott sorsú múzeumaink finanszírozására, már várom a Kurszán- vagy a IV. Béla- sört).

Most mondja valaki, hogy a régészet nem gyakorlati tudomány.

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr89248725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Šurda 2007.12.05. 20:10:10

A kísérleti sörgyártás mind szép és jó, ám valójában egy nagy humbug. Mi sosem fogjuk azt az ízhatást és másnaposságot megtapasztalni, mint elődeink, mert teljesen mások már az alapanyagok. Sőt, ami még fontosabb, ezek a sörök mind modern eljárással készülnek. Mikor tudtak azok ilyen gyöngyörű áttetsző sört készíteni?! Soha! Persze emögött inkább a marketing áll, mintsem a tudomány, hisz ha tényleg teljesen autentikus lenne, akkor azt mai (normális) ember nem igazán tudná meginni. Mint, ahogy a cikk is írja, ehhez csak igen drága pénzért lehetett hozzájutni, ergo puszta reklámfogás. Heccnek jó, de nem kell komolyan venni.

I.J. 2007.12.05. 21:25:09

Egyébként Attila sör már van (vagy csak volt?), de szerintem az sokkal ocsmányabb, mint amit a hun cimborák az 5. század derekán szürcsölgethettek... Persze így akár autentikusabbnak is nevezhetnénk.

I.J. 2007.12.07. 16:30:06

És persze: Kinizsi, Szent István...
Tényleg: Fletó sör?

kuroszmagazin 2007.12.07. 18:01:51

Nana...Nem politizálunk!

dákóromán 2007.12.07. 18:25:34

Vote Vlad Tepeş!!!

Šurda 2007.12.08. 16:45:36

Hát végül is van Putyin és Gorbacsov vodka is, szval a Fletó sör sem lenne unikális, bár nem tudom ki venné...
süti beállítások módosítása