nov
22
:::Surda:::
Házibulit tartasz, de nincs pénzed? Sőt, ami még nagyobb baj: nincs otthon egy falat söröd sem? Na, akkor ne keseredj el, hisz VÉGRE itt a megoldás! Nem, nem a Tomi kristály, viszont tényleg jobb, mint a hagyományos mosóporok: főzz SÖRt magadnak!

Elmúlt cikkemhez képest, ami valljuk be nem nagyon sorolható be a szórakoztatás egyik válfajába sem, úgy döntöttem, hogy most a tömeghez szólok. Ne értsen félre senki, nem kommercializálódtam el, hanem reményeim szerint pusztán a téma kuriozitása, ill. kisebb mértékű ismertsége miatt talán valamivel több olvasó figyelmét is felkelti. Ihletettségem hátterében most az egyszer is elsősorban a sörkultúra mélységének és sokszínűségének terjesztése áll, és csak második helyet foglalja el a szemináriumi dolgozatok írásánál jelentkező undor. De térjünk is rá a tárgyra: MOSÓGÉP! Kinek mi jut eszébe róla? Ugye eddig az átlag férfiember elég nagy közönnyel és értetlenséggel szemlélte a fura szerkezetet. Tudta, hogy hasznos dolog, de csak nézegette, kerülgette, esetleg néha-néha jól megtömte, de különösebben nem nagyon csigázta fel érdeklődését. Ezt valahogy mindig a nők játékszerének tekintettük, amihez nem értünk, amihez nem tudunk, de nem is akarunk hozzászólni/nyúlni.  Most azonban kedves férfitársaim gyökeresen át kell értékelnünk ezt az ördögi masinának a világban betöltött szerepét! Ez a csodaszerkezet jelentheti ugyanis az örök nyugalmat és kiegyensúlyozottságot, a menedéket az élet rohanó és érthetetlen forgatagában.

Ez teljesen megbuggyant! Miért beszél ennyit a mosógépekről a szent sör szó aegise alatt? – értetlenkedik az egyre idegesebbé váló olvasó. Nos, az otthoni serfőzés kulcsa nem más, mint az ominózus mosógép! Sokan nem tudják, ám úgy gondolom, hogy most már a magyar politikai, társadalmi és gazdasági helyzet is megérett arra, hogy megtudjon egy nagy igazságot: mosógéppel lehet sört főzni!


Tömés

Az otthonfőzés alapanyagai:

-    nagyfokú szomjúság
-    vállalkozókedv
-    kitartás

       
              egy mosógép      +          maláta             +                 komló

A legfontosabb lépés a mosógép alapos megtisztítása, hogy nehogy azok az undok mosópormaradványok ihatatlanná tegyék a drágalátos nedűt. Ha már itt tartunk, nem ártana átszerelhetni a szerkezetet is, hogy alkalmas legyen a sörfőzésre (pl. a hőszabályzó kiiktatása). Az állandó ide-oda szerelgetés elkerülése végett talán ajánlatos külön erre a célra felszentelt mosógépet beszerezni. Természetesen az a lehetőség sem kizárt, hogy az ember az egy szem masináját áldozza fel eme nemes célra, hisz nem egy olyan embert ismerek, aki szívesen lemondana a serital élvezetének érdekében a tiszta ruhákról. Ha az ember mégis újra rendeltetésének megfelelően szeretné használni a gépet, akkor megeshet, hogy „kellemes” mellékhatásként az ember ruhái még egy ideig ellenállhatatlanul sexy sörszaggal lesznek átitatva. Ilyenkor természetesen felmerül a kérdés, hogy kit is fog inkább vonzani ez az egyedi illatanyag: a férfiakat avagy a nőket???

De kanyarodjunk csak vissza az élet fontosabb dolgaihoz! Ha már mindenki hosszas káromkodás és kísérletezgetés után (csak vicc volt), anyuci nagy örömére átalakította az egy szem családi mosógépet, akkor nem maradt más hátra, mint az alapanyagok előkészítése. Itt is két utat járhatunk be: a hosszadalmasabb, bonyolultabb, ámde sokkal több kreativitást igénylőt, vagy az egyszerűbbet, amely azonban közel sem „kecsegtet” annyi buktatóval. A kérdés ugyanis az, hogy az ember saját maga szeretné sörárpából elkészíteni a malátát, és az egész lakást bemocskolni, avagy azt készen boltban megvételezni extraktum formájában? Ugyanígy megkaphatjuk a komlót is, ha nem mi magunk szeretnénk a női ivarúakat kiválogatni, ill. a megtermékenyüléstől megóvni őket. Persze, aki komolyan gondolja a főzést, az egyértelműen a saját maga által elkészített alapanyagokból dolgozik. A bolti megoldást a loosereknek találták ki.
Amennyiben minden alapanyag a rendelkezésünkre áll, nincs más hátra, mint megfőzni a nedűt! Persze itt sem mindegy, hogy mit mennyi ideig hevítünk, sőt az sem, hogy hány fokra, de ezzel most nem terhelném a megfáradt olvasót. Ha már elég profik vagyunk benne, akkor kedvünk szerint kísérletezgethetünk különböző ízesítésekkel, mint pl. a méz vagy akár a különböző fűszerek.

   
             Boncolás                            Ha ügyesek vagyunk, akkor a konyhánk/pincénk
                                                                   ilyen szépen fog kinézni


A saját sör legelvitathatatlanabb előnye a mennyiség. Itt ugyanis mindegy, hogy az ember 2 vagy 25 litert főz, mert ugyanannyi vesződéssel jár. Sőt, mi több olcsó is! A prodecúra ezen felül még magával vonzza a baráti körünkben óhatatlanul bekövetkező presztízsnövekedést, ámulatot és természetesen irigységet is!

Végezetül, csak hogy érezzük, hogy a XXI. században vagyunk: fanatikus német kollégáink kitalálták, hogy hogyan kell az egész folyamatot automatizálni, és laptopról irányítható high-tech sörfőző-mosógépet alkottak meg! Hiába, ők németek…




    
             

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr53234600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ovatosan 2007.11.22. 12:48:01

Az ügyet óvatosan kell kezelni. Akik pl. vettek a hazisor.hu-tól extraktot, azokhoz a blokk/házhozszállítási cím alapján kiment a VPOP és kivetette az illetéket, továbbá főzési alkalmanként 20e Ft bírságot. Így már nem is olyan olcsó az otthoni sör. Vonatkozó fórumok az index-en. Persze aki tudja, hogy a Tisza partján hol nő a vadkomló...

Én 2007.11.22. 13:37:46

Friss, ropogós cikk.
Kb. 10 éve olvastam erröl elöször.
És lám, ott a legalsó k(g)épen a laptop sem mai darab. Megvan vagy 15 éves.
Ami miatt annó elkészült az eredeti leírás, hogy Némethonban - nem emléxem már rá pontosan - havi 25 vagy 40 liter ser ital házi fözése engedélyezett (no sarc).

janecska 2007.11.22. 13:40:37

Vagy 18 éve én is főztem már otthon 3-4 liternyit. Tényleg sok vesződség. A Spaten technológiáját háziasítottam, voltak fokolóim, stb. A hidegseprű leszűrése volt kicsit macerás (a forró seprű házilag leszűrni házilag gyakorlatilag lehetetlen, igaz, az nem is befolyásolja a sör élvezeti értékét), ill. ami még elég pepecs az az erjesztés (egy spatenes élesztőt használtam). Pontosabban az erjesztés idejére biztosítani az olyanníira steril körülményeket, h a sörben a tejsavbaktériumok ne dúsuljanak föl, mert ha azok is dolgoznak az élesztő mellett, akkor gyengécske lesz a serital.

Pipázó Csákány 2007.11.22. 13:40:51

Hihetetlen, kurosz az index blogtárjában!

nagygab 2007.11.22. 14:12:38

Etióp mézsört kell otthon csinálni, sajnos ha jól tudom csak hőségben működik a dolog: fele méz, fele víz, beleköpsz, lefeded, állni hagyod két hétig. Aztán iszod, mert mézsör.

Divatmotoros · http://divatmotoros.blog.hu 2007.11.22. 14:22:48

Jó a cikk, nem csoda, hogy a címlapra került... :) Egy technikai kérdésem lenne: elárulnád, hogy a két egymás melletti képet hogyan lehet betenni a bejegyzésbe? Nekem olyan sosenem sikerüt még, pedig nagyon vágyok rá! Köszi!

Surda 2007.11.22. 14:55:16

A téma természetesen nem friss, ezt én sem állítottam soha. A célom, mint ahogyan le is írtam elsősorban a laikusok és nem a vájtfülűek ismereteinek kiszélésítése volt. Az a célközönség, akinek én ezt az egészet szántam biztos vagyok benne, hogy ennekelőtte nem igazán hallott az ilyen jellegű sörfőzésről. Ezért sem mentem bele a "szakmai" részletekbe, mert az már a legtöbb embert untatta volna, hiszen az egy másfajta website-ra való. A cikk terjedelme már így is lassan kezdi feszegetni egy internetes bejegyzés határait. A német pap, akinek a képei itt is láthatóak 30 litert főzhetett egyszerre, de azt is csak engedéllyel. Mindezek mellett természetesen örülök, hogy nem csak a szakmai közönség figyelmét is felkeltettem. Aki meg olyan hülye, hogy ha otthon akar magának sört főzni, és ezt még világgá is kürtöli, vagy banális módon szerzi be az alapanyagokat, akkor az meg is érdemli a büntetést! Amiről meg a hatóságok nem tudnak, az nem fáj nekik...

divatmotoros · http://divatmotoros.blog.hu 2007.11.22. 20:20:46

OFF: köszi a képes segítséget, megkaptam. ON.

aniko 2007.11.23. 00:01:09

Asztamindenit mekkora publicitásod lett Surda!Bár ezek az idegenek kicsit túlkomolykodják a történetet.

Betty 2007.11.23. 01:43:21

A volt angol tanárom azt találta ki, hogy ő majd otthon banán pálinkát főz. Nem tudom mi lett belőle de hasonló kaliberű dolog lehetett (volna) mint a mosógépben sört főzni otthon. :)

ablakkeret 2007.11.24. 19:35:51

Hja, én meg coffea arabicát nevelek az ablakban, ezennel mindenkit tisztelettel meghívok a 10 év múlva tartandó Elsőszüreti kávészürcsölő partimra!
süti beállítások módosítása