okt
28
:::H. K.:::
Leszögezendő, hogy a keleti területek kulturális fejletlensége következtében, az alkoholtartalmú italok, és egyéb tudatmódosító szerek fogyasztása meglehetősen primitív keretek között zajlik. Nem alakultak ki a Kárpát-medence térségében jól ismert rítusok, szertartások.
 
Az elmaradottságot mi sem bizonyítja jobban, mint a mellékhelyiségek kezdetleges állapota. Könnyen megállapítható, hogy a mellékelt ábrán látható használati tárgy-ismertebb nevén budi-legkevésbé sem alkalmas gyomortartalom ürítésére. Míg a Kárpát-medence jóval kifinomultabb népei ezen igen jelentőségteljes, s gyakran az éjszakát mintegy megkoronázó rítus elvégzésére kényelmes, magasított WC kagylókat alkalmaznak, addig keleten az ősi taposós megoldást veszik igénybe, teljességgel figyelmen kívül hagyva a szertartás által megkövetelt kényelmi tényezőket. Mindazonáltal, ez utóbbi megoldás, bár jóval kezdetlegesebb, mégis talán éppen ezen okból természetközelibbé teszi a műveletet. Hiszen mi lehet annál természetesebb, mint négykézláb görnyedve könnyíteni a felszínre kívánkozó gyomortartalom háborgásán???

Az alkoholtartalmú italok fogyasztásának szertartásai is különbözőek, bár a nemes nedű magához vételének két legfontosabb formája alapvetően megegyezik.
 
1. Italozás szesztestvérekkel

Talán a legkedveltebb és egyben legkifizetődőbb megoldás a tudatmódosító szer szesztestvérekkel való elfogyasztása. Ázsiában ennek fontos alapköve az úgynevezett drinkinggém. A Kárpát-medence népeihez hasonlóan, ez esetben is egy, a gyomortartalom befogadására alkalmas eszközt-könyelven lavórt-helyeznek a szertartásterem közepére, melyet a részvevők körbeülnek. Kis kártyákra számokat írnak föl, 1-5ig, melyekből mindenki húz, s a számnak megfelelő számú felest, azaz fél deciliternyi erősen alkoholtartalmú folyadékot, vesz magához. E rítus mellékhatásaként a gyomortartalom befogadására alkalmas eszköz-köznyelven lavór-gyakran ürítésre szorul, s a részvevők koordinációs képességei nagymértékben csökkennek. Emellett a kommunikációs készség fordított arányosságba kerül az emlékezőtehetséggel, s a mozgásigény is erőteljes növekedésnek indul. Ez utóbbi tényező kielégítésére alkalmazzák a tudatmódosító szerek fogyasztásának másik fontos színterét, a szórakozóhelyet.

2. Italozás az úgynevezett szórakozóhelyen


Míg a Kárpát-medence térségében a kábulni vágyók óhajuk teljesítésének e lehetőségét gyakran minden juttatás nélkül igénybe vehetik, addig a jóval fejletlenebb Ázsiában körülbelül 3000Ft-nak megfelelő összeget kell mindehhez befizetni. Mindezért cserébe azonban úgynevezett drinkeszmáccseszjúvantban részesülhetnek. Ez a kifejezés az alkoholtartalmú italok korlátlan mennyiségének befogadására utal.Mindazonáltal a keleti kulturális visszamaradottság e tekintetben is megmutatkozik. Míg egy, a Kárpát-medence területéről érkezett delikvens 12 úgynevezett felest is képes magához venni, addig az ázsiai lakosok ezt ipari mennyiségnek tekintik, s jóval kevesebb tudatmódosító szertől is gyomortartalom ürítésére illetve a szórakozóhelyen történő mozdulatlan koncentrációra kényszerülnek.
















Tehát a két terület alkoholtartalmú italok fogyasztásának különbségei elsősorban az ázsiai térség fejletlenségét bizonyítják. Ez mind a szesz magához vételének mikéntjében, mint az italok milyenségében, mind a befogadók alkalmatlanságában megmutatkozik. Megállapítandó azonban, hogy az újabb nyugati bevándorlás következtében jelentős előrehaladás figyelhető meg, főként a tequilának nevezett szeszes ital befogadásának tekintetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kurosz.blog.hu/api/trackback/id/tr50210910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása